Aerul – otrava zilnica din Bucuresti

Poluare Bucuresti

Conform unui articol publicat in ziare.com, calitatea aerului din Bucuresti este periculoasa pentru cei ce locuitori.

„Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului. În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”

Procedura de infringement a început formal în 2009, când România a fost atenționată că în mai multe orașe sunt depășite anumite valori limită privind poluarea aerului cu pulberi în suspensie (PM10) [1]. Aceste valori limită au fost introduse cu scopul de a limita pe cât posibil efectele dăunătoare ale poluării aerului asupra sănătății umane și a mediului ca întreg.  

Nivelul scăzut de poluare a aerului din perioada de pandemie a redus presiunea asupra serviciilor de sănătate într-un moment extrem de important și a arătat cât de multe beneficii poate aduce îmbunătățirea calității aerului. Se estimează că România a evitat 383 de decese datorită reducerii poluării aerului din ultima lună [3]. 

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun purificator de aer

Față de aceeași perioadă a anului trecut, nivelurile de dioxid de azot au scăzut cu 40%, în timp ce pentru praful fin (PM2.5) au scăzut cu 10%. Aceste două forme de poluare, care slăbesc inima și sistemul respirator, sunt împreună în mod normal responsabile pentru aproximativ 26.000 de decese în România în fiecare an [4].

https://www.eea.europa.eu/themes/air/country-fact-sheets/2019-country-fact-sheets/romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.