Pentru sanatate este foarte important ca procentul umiditatii din aerul pe care il respiram sa aiba o valoare optima.
Uneori insa, pentru a obtine aceasta valoare este nevoie sa folosim aparate de tipul dezumificatoarelor sau umidificatoarelor prin care sa controlam cantitatea de apa din aer.
Iar pentru obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa alegem aceste aparate in functie de caracteristicile spatiului in care dorim sa le folosim, dar si de proprietatile lor.
Top 3 cele mai bune umidificatoare de aer
Umidificator de aer ROVUS
Nano 3 in 1
Umidificator de aer Star-Light UHS-4511UG
De aceea, pentru a putea face o alegere in cunostinta de cauza, in randurile ce urmeaza, ne vom concentra pe indentificarea celui mai bun umidificator pe baza proprietatilor pe care le poate prezenta un astfel de aparat.
De ce este important sa investim in cel mai bun umidificator de aer de pe piata?

In egala masura cu apa pe care o bem, aerul pe care il respiram ne influenteaza in mod direct sanatatea si starea de spirit. Daca aerul care ne ajunge in plamani nu ni se “potriveste” putem dezvolta diferite afectiuni respiratorii foarte grave.
De aceea, pentru a avea grija de sanatatea noastra si pentru ca ne petrecem acasa cea mai mare parte din timp, atat pentru uz personal, cat si pentru ceilalti membri ai familiei, achizitia unui umidificator performant se poate dovedi o investitie profitabila pe termen lung.
Un aer cu un procent optim de umiditate are urmatoarele beneficii:
- imbunatateste functiile sistemului respirator;
- hidrateaza pielea in profunzime oferindu-i un aspect mai placut;
- previne aparitia alergiilor si a astmului bronsic;
- inlatura senzatia de uscaciune a gatului si a nasului;
- ajuta pentru un somn de noapte mai profund si mai linistitor;
- previne aparitia iritatiilor de la nivelul cailor respiratorii;
- ajuta la decongestionarea pleoapelor umflate;
- poate vindeca usturimea de la nivelul gatului si sforaitul;
- contribuie la crearea unui mediu propice pentru copii.
Dupa ce proprietati sa te ghidezi in alegerea celui mai bun umidificator de aer?

La fel ca oricare aparat electrocasnic, si umidificatoarele difera intre ele in functie de proprietatile pe care le prezinta. Piata din Romania este foarte generoasa la capitolul umidificatoare, iar cei interesati de un astfel de produs au la indemana o gama variata de bunuri din care pot alege.
Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun purificator de aer?
Pe de alta parte, la prima vedere, diferentele dintre brandurile si modelele de umidificatoare disponibile atat in magazinele online, cat si in cele fizice sunt destul de subtile, lucru pentru care alegerea celui mai bun aparat este o misiune dificila.
Dar lucrurile se simplifica daca te documentezi si afli cum functioneaza de fapt un umidificator, ce functii trebuie sa aiba el si care este capacitatea potrivita pentru spatiul in care urmeaza sa-l folosesti?
Tipuri de umidificatoare

Daca le clasificam in functie de tipul lor, umidificatoarele se impart in patru mari categorii:
Umidificatoare cu aer rece
Din punct de vedere al modului de functionare, exista doua tipuri de umidificatoare cu aer rece. Pe de-o parte avem aparatele care pulverizeaza un jet de apa fin si pe de alta parte pe cele care creeaza un curent de aer peste apa aflata intr-un recipient.
Ambele tipuri de umidificatoare isi indeplinesc eficient scopul de baza, si anume, umidificarea aerului, dar pentru ca nu incalzesc apa inainte de a o expulza in aer, nu omoara bacteriile si chiar pot crea un mediu proprice dezvoltarii lor, daca nu sunt curatate temeinic, cu regularitate.
Umidificatoare cu aer cald
Umidificatoarele cu aer cald functioneaza prin emiterea unui jet de abur, complet sterilizat, care omoara bacteriile si previne imbolnavirile de sezon. Este foarte eficient pentru umidificarea aerului, dar pentru ca functioneaza pe baza unui jet foarte fierbinte, poate creste temperatura din interiorul camerei cu pana la 2 grade Celsius, enorm de mult pentru sezonul cald.
Umidificatoare cu ultrasunete
Cu toate ca este ceva mai costisitor decat alte tipuri de umidificatoare, despre umidificatorul cu ultrasunete se spune ca este cel mai bun tip de umidificator de aer de pe piata. Este un produs nou si inovator, iar pentru performantele sale remarcabile a castigat rapid popularitate.
Acest tip de aparat foloseste ultrasunetele pentru a provoca vibratii si a dispersa in aer particule de apa, fara a emite niciun sunet, spre deosebire de alte umidificatoare al caror zgomot in general deranjeaza.
In functie de preferinte, umidificatorul cu ultrasunete poate elibera in aer fie particule de apa rece, fie particule de apa calda, regland astfel temperatura ambientala, in functie de anotimp.
Umidificatoare cu ionizare
Spre diferenta de alte tipuri de umidificatoare, cele cu ionizare sunt dotate cu un filtru special, despre care expertii afirma ca ar contribui la eliminarea particulelor de praf din incapere si la refacerea echilibrului de ioni.
Pe de alta parte, scepticii sustin ca umidificatoarele de acest tip elimina in aerul respirat o cantitate prea mare de ioni pozitivi care ar putea fi nocivi pentru sanatate si un umidificator cu ioni negativi ar fi mai potrivit. Insa nu exista studii care sa demonstreze vreuna din teorii.
Capacitatea de umidificare
In functie de dimensiunile camerei in care urmeaza sa-l folosesti, vei avea nevoie de un umidificator cu o capacitate de umidificare mai mare sau mai mica. Pentru rezultate optime, se recomanda utilizarea unui umidificator cu o capacitate ceva mai mare decat minimul necesar pentru spatiul de utilizare.
In general, majoritatea umidificatoarelor au rezervoare cu o capacitate de cel putin un litru. Dar exista si umidificatoare mai mari, care insa ocupa si un spatiu proportional cu volumul rezervoarelor lor.
Ca regula de baza, indiferent de umidificatorul pentru care optezi, trebuie sa te orientezi asupra unui aparat care promite cel putin 12 ore de functionare. De asemenea, pentru a prelungi durata de viata a bunului tau, este recomandat sa utilizezi exclusiv apa distilata, care are rezultate mai bune si asupra sanatatii.
Functiile umidificatoarelor

Daca vrei sa investesti in cel mai bun umidificator de aer, orienteaza-te catre un aparat care bifeaza toate sau macar majoritatea functiilor de mai jos:
- Oprire automata: Pentru preintampinarea eventualelor accidente si pentru prelungirea duratei de viata a umidificatorului, alege un aparat care se opreste automat cand se consuma toata apa din rezervor;
- Senzori de umiditate si temperatura: Cel mai bun umidificator de aer este un aparat inteligent care daca nu are incorporat un higrometru, cel putin prezinta niste senzori de umiditate si temperatura care ajuta la reglarea nivelului optim de umiditate;
- Indicator al nivelului apei: Daca alegi un umidificator cu rezervor transparent, nu ai nevoie de un aparat cu indicator al nivelului de apa. Dar in caz contrar, o astfel de dotare se poate dovedi foarte utila;
- Recipient pentru aromaterapie: Nu este obligatoriu, dar unele umidificatoare au si recipiente speciale pentru aromaterapie, foarte apreciate de cei indragostiti de puterea uleiurilor medicinale;
- Display electronic: Pentru o utilizare mai facila, investeste intr-un aparat dotat cu un ecran LED care sa afiseze toate informatiile necesare cu privire la procentul de umiditate si alte detalii importante.
Producator si garantie
Pentru a elimina din start riscul oricaror defecte din fabrica si a altor motive pentru care aparatul tau s-ar putea sa functioneze necorespunzator, investeste intr-un umidificator de aer fabricat de un producator de renume.
Cele mai cunoscute branduri din acest domeniu sunt: Philips, Klarstein si Argo.
De asemenea, in ceea ce priveste garantia, orienteaza-te catre produse care beneficiaza de cel putin un an garantie si pe care le poti repara la un service accesibil.