Poluarea aerului din orașe este un subiect care ar trebui să fie prioritar pentru toți pentru că ea are efecte devastatoarea asupra sănătății umane. Este dușmanul invizibil care atacă fără să ne dăm seama, provocând boli și afecțiuni pe termen lung.
Care sunt cele mai frecvente boli provocate de poluarea aerului?
- Bronhiile devin mai fragile din cauza poluanților atmosferici, fiind astfel mai expuși la viruși și bacterii. Se estimează că 950.000 de cazuri de bronşite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzează şi 134.000 de cazuri de bronşite cronice în fiecare an.
- O altă afecțiune gravă declanșată de poluarea aerului este astmul – se estimează că între 10% şi 35% din cazurile de astm identificate în fiecare an sunt asociate cu acest tip de poluare.
- Pe locul trei în categoria celor mai frecvente boli cauzate de poluarea aerului se numără accidentele vasculare cerebrale, infarctele miocardice și anginele pectorale, adică bolile cardiovasculare.
- Foarte dese sunt și alergiile la polen deoarece particulele fine prezente în aer contribuie la situaţia în care moleculele de polen eliberează proteine care se fac vinovate de apariţia mai uşoară a alergiilor şi permit proteinelor din anumite tipuri de polen – precum cel de mesteacăn, de exemplu – să pătrundă mai uşor în căile respiratorii secundare, fapt care poate să provoace crize alergice.
- Specialiştii sunt de părere că poluarea reprezintă un factor care poate să provoace chiar cancer pulmonar sau ale căilor respiratorii.
Citeste si: Topul celor mai poluate orașe din România
Toți trebuie să conștientizăm cât de important este un aer curat și să facem tot ce e posibil și ce ține de noi pentru a reduce poluarea. Poate te întrebi acum care sunt cele mai puțin poluate orașe din România.
Ti-am pregătit un top 5 al acestora:
Știai că Baia Mare (jud. Maramureș) a fost declarată de Iqair cel mai curat oraș din România in 2019? Deși la începutul anilor 2000 a fost considerat unul dintre cele mai poluate orașe din țară, acum Baia Mare are o calitate a aerului foarte bună. Odată cu sistarea activității a doi mari poluatori din zonă, în 2007 și 2012, aerul în Baia Mare a devenit mai curat. Spre exemplu, dacă în 2010 concentrația medie anuală de plumb din aer era de 0,8 micrograme pe metru cub, față de 0,5 valoarea limită admisă, acum aceasta este aproape de zero.
Cel mai mic oraș din România – Băile Tusnad – se află și el în acest top. Zona din jurul orășelului cu aproximativ 1600 locuitori, este celebră pentru lacurile sărate, apele termale și minerale, aerul de aici fiind bogat în ioni negativi, perfect pentru afecțiunile pulmonare.
Botoșani a fost clasificat de Uniunea Europeană în fruntea orașelor românești care dispun de o suprafață optimă de spațiu verde. Parcurile pline de flori și vegetație și aliniamentele stradale (care acoperă peste 145.000 mp) nu doar îl înfrumusețează, ci îi asigură și cantitatea optimă de oxigen necesară populației care locuiește în acest perimetru.
Breaza este un oraș cu un aer ozonificat, cu ioni negativi și efect terapeutic, fiind o stațiune balneo-climaterică ce ofera terapii pentru cei cu afecțiuni ale căilor respiratorii, nevroză astenică, anemii sau hipertensiune arterială. Peisajele și aerul curat de aici îți vor face poftă de drumeții și vei fi binedispus automat.
O altă localitate renumită pentru aerul ei curat este Poiana Mărului, aflată la 150 km de Timișoara. Situata la o altitudine de 700 m, Poiana Mărului este înconjurată de două frumuseți naturale deosebite: Muntele Mic și Munții Tarcu. Cercetătorii francezi susțin că aerul din Poiana Marului ar fi mai curat decat cel respirat în zona Cascadei Niagara.
Dacă locuiești într-un oraș aglomerat și/ sau poluat, nu rata ocazia de a vizita aceste localități și a face diferența. Cine știe? Poate te vei îndrăgosti și tu de verdeața vie, aerul pătrunzător al dimineții și de plimbările lungi și sănătoase prin natură.