Topul celor mai poluate orașe din România

Cele Mai Poluate Orase Din Romania

În topul global al celor mai poluate localități din lume se află și România cu 7 orașe și o comună. Lucru îmbucurător este faptul că, în același top, cu un an în urmă se aflau peste 20 de orașe, conform datelor de pe site-ul AirVisual.

Astfel că topul orașelor din România incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Iași, București, Brașov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoșani, Baia Mare, dar și comuna Brăniștea.

Pe primul loc al acestui top se situeaza comuna Brăniște cu un nivel de poluare moderat (25.9 pentru 2019, cu o creștere substanțiala față de anul 2018 cand nivelul de poluare se situa la 16.8), urmat de Iași cu un nivel de poluare moderat (22.4 în anul 2019, față de 27 pentru anul 2018). Deși poate te așteptai ca Bucureștiul să fie pe primul loc, iată că se poate lăuda doar cu locul 3, înregistrând un coeficient mediu de poluare de 18.4 în anul 2019, fiind în scădere de la 20.3 cât a avut în 2018.

Urmează în top Brașovul cu un coefiecient de poluare moderat de 18, fiind urmat îndeaproape de Cluj-Napoca cu un nivel de poluare de 15.7 pentru anul trecut. Tot poluat, dar cel mai puțin din acest top – în care nu ai vrea să se afle localitatea în care trăiești – este Baia Mare, cu un nivel de poluare de 11.9.

Citeste si: Cum alegem cel mai bun purificator de aer?

Clasamentul a fost realizat luand în considerare particulele în suspensie din aer, care reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Pentru realizarea topului a fost luat drept referință indicatorul PM2.5. PM2.5 este în general considerat drept poluant cu impact major asupra sănătății tuturor poluanților atmosferici măsurați în mod obișnuit. Datorită dimensiunilor mici, PM2.5 este capabil să pătrundă adânc în sistemul respirator uman și de acolo în întregul corp, provocând o gamă largă de efecte pe termen scurt și lung asupra sănătăți, conform AirVisual. În multe părți ale Europei și în S.U.A., principalii poluanți atmosferici care prezintă importanță sunt dioxidul de azot (NO2) și ozonul, astfel încât numai PM2.5 nu oferă o imagine reprezentativă a calității aerului și a riscurilor pentru sănătate în unele regiuni, conform realizatorilor topului.

Microparticulele (PM 2.5, PM10) – sau particule în suspensie – sunt produse de traficul rutier și includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Particulele în suspensie mai mici de 10 micrometri trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Citeste si: 7 elemente ideale pentru baia ta, de care nu știai că ai nevoie

Oxizii de azot (NO, NO2) sunt un grup de gaze foarte reactive, majoritatea – fără culoare sau miros. Cel mai adesea, ei sunt rezultatul traficului rutier, activităţilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de seră, reducerea vizibilităţii în zonele urbane. Expunerea la concentrații ridicate poate fi fatală, iar la concentrații reduse afectează țesutul pulmonar. Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung la o concentrație redusă poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Benzenul (C6H6) – în aerul ambiental provine 90% din traficul rutier- este o substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate. Produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

Este foarte greu să percepem ceva ca fiind periculos dacă nu îl simțim, dar amenințarea asupra sănătății noastre este una reală și permanentă. Știai că anual, la nivel mondial, mor prematur 4,2 milioane de oameni din cauza poluării aerului? Dar că din aceștia 26,490 sunt români?

Traiesti in unul din aceste orase super poluate din Romania? Atunci ai nevoie de un purificator de aer.

Recomandarile Clean air

Surse: orange.ro, iqair.com, green-report.ro

Imagine de Ralf Vetterle de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.